Un sondaj realizat în Republica Moldova de Centrul Român pentru Studii și Strategii arată că 52% dintre respondenți se declară în favoarea unirii cu România, 32% sunt împotrivă, iar 11% sunt indiferenți, restul de 4% refuzând să răspundă la întrebare.
În ce privește posibilitatea realizării unei astfel de uniri, 54% dintre cei intervievați au declarat că aceasta este realizabilă, 32% au spus că nu este realizabilă, iar 15% nu au răspuns la întrebare sau au spus că nu știu.
La întrebarea „care credeți că ar fi principalele avantaje pe care cetățenii Republicii Moldova le-ar putea avea ca urmare a reunirii cu România?”, cei mai mulți intervievați au răspuns libera circulație a cetățenilor în spațiul UE (41%), acces liber al cetățenilor la locurile de muncă din România și UE (38%), dezvoltarea economiei (28%), pensii și salarii mai mari (21%). 15% au considerat că nu le-ar aduce niciun avantaj, iar 6% au răspuns că subsidiile ar constitui un avantaj.
În ce privește limba pe care o vorbesc, 63% dintre cei intervievați au indicat limba română, 26% limba moldovenească și 10% limba rusă. De asemenea, 63% dintre respondenți consideră că limba română și limba moldovenească (concept introdus în Constituție de partidul comunist de la Chișinău) sunt aceeași limbă.
Studiul a fost realizat în perioada 1-15 februarie 2014, pe 1.155 de persoane din Republica Moldova, cu excepția Transnistriei și a Găgăuziei.
CITEȘTE SONDAJUL DIN REPUBLICA MOLDOVA